Zuid-Frankrijk vs. Zuid-Afrika:
Een battle tussen de wijnlanden

robert; Viqh aan Huis

By Robert Bouman

Zuid-Frankrijk vs. Zuid-Afrika

Afgelopen zondag, Eerste Paasdag, stond de tweede editie van VIQH’s online wijnproeverij op het programma. Deze proeverij met verschillende wijnlanden begon met een verassende wijn vanuit Veneto Italie: de Vespaiolo. Een heerlijke frisse wijn waarbij de tonen van peer en honing mooi naar voren kwamen. De druif heeft zijn naam te danken aan de wesp, op het moment dat de druiven rijp geven zij een zoete geur af wat de wespen heerlijk vinden. De wijngaarden zit dan vol met wespen. De proeverij werd afgesloten met een Pinotage. Een sappige Zuid-Afrikaanse wijn met tonen van mokka en chocolade. Dit was een van de favorieten van deze editie en dus besloten wij van wijnbar VIQH, om daar wat mee te doen voor de volgende editie.

Een battle tussen de wijnlanden:

Zondag 19 april gaan twee wijnlanden met elkaar de strijd aan. In de ene hoek vinden we de Zuid-Franse wijnen en in de andere hoek de Zuid-Afrikaanse wijnen. Twee bekende wijnlanden met allebei een compleet eigen stijl. Wie de winnaar wordt? Dat bepaalt u! De deelnemers van de proeverij zijn de juryleden van deze battle. Iedere ronde brengen zij een stem uit op de favoriete wijn van die ronde. Aan het eind van de 3 rondes hebben wij dan een uiteindelijke winnaar.

In deze editie van VIQH's Online Wijnproeverij gaan twee klassieke wijnlanden de strijd met elkaar aan.
In deze editie van VIQH's Online Wijnproeverij gaan twee klassieke wijnlanden de strijd met elkaar aan.

Een Franse klassieker in ronde 1

In ronde 1 zetten wij een klassieke Franse wijn tegenover dezelfde druif maar dan vanuit Zuid-Afrika. In ronde 1 staat de Sauvignon Blanc centraal. De Sauvignon Blanc is één van de meest populaire wijndruiven in de wereld en behoort tot de “Big Six” dit wil zeggen dat de Sauvignon Blanc een van de zes druivensoorten is die gebruikt wordt voor ongeveer 80% van de wereldwijde wijnproductie.

De naam Sauvignon Blanc komt van het Franse woord Sauvage. Dit betekent letterlijk wild. Doordat deze druif goed in het wild kan groeien is deze naam bedacht. De oorsprong van de Sauvignon Blanc ligt in het zuidwesten van Frankrijk, maar is ondertussen over de hele wereld te vinden en krijgt naast zijn eigen kenmerken ook verschillende extra kenmerken mee van de plek waar deze groeit. Naast een Franse Sauvignon Blanc proeven wij een Zuid-Afrikaanse Sauvignon Blanc. In Zuid-Afrika groeien deze druiven vooral in de wat koelere kuststreken. Het resultaat? Een Sauvignon Blanc met ingetogen aroma’s van tropisch fruit, iets te vergelijken met de Sauvignon Blancs van uit Nieuw-Zeeland.

Proost u deze zomer met een Zuid-Franse- of een Zuid-Afrikaanse Sauvignon Blanc? Naast deze twee landen komt de Sauvignon Blanc ook nog in veel andere wijnlanden voor!
Proost u deze zomer met een Zuid-Franse- of een Zuid-Afrikaanse Sauvignon Blanc?

Ronde 2: Rosé

In de tweede ronde is het tijd voor de rosé. Als we denken aan het heerlijke lenteweer of een zwoele zomeravond dan denken ook gelijk aan een glas Provence rosé die we dan drinken. Een wijn die mooi licht roze van kleur is met in de geur verleidelijke tonen van zacht rood fruit en appelbloesem. Maar hoe smaakt een anonieme Zuid-Afrikaanse rosé die gemaakt is van dezelfde druiven? De wijnmaker zelf zegt het volgende: “Een lichte rosé met een frisse stijl, een prachtige zomerwijn boordevol fruit en complexiteit”.

Met aroma’s van rozen, aardbeien, framboos, rode grapefruit en meloen verwachten wij dat deze Zuid-Afrikaanse Rosé een waardige tegenstander is voor de klassieke Provence rosé.

Een rosé kennen we uit vele wijnlanden. Maar heeft u wel eens een Nederlandse zomer wijnen, Nederlandse wijn, Zomerwijn, Rosé, Pinot Noir, Wijnproeverij, wijnproeverij op locatie.
Een zuid-Afrikaanse rosé uit Swartland tegenover een Provence rosé. Welke heeft uw voorkeur?

Een stevige finaleronde: Rhône vs. Paarl

Paarl is een stad gesticht in 1717 en de naam is afgeleid van de granietberg die, als het geregend heeft, schittert als een parel. In deze Zuid-Afrikaanse wijnregio heerst een typisch mediterraan klimaat met warme en droge zomers en vochtige winters. Qua bodemsamenstelling is het zeer divers. Het varieert van zandsteen tot aan graniet en leisteen. Dit klimaat is ideaal om de Rhône druiven aan te planten. Zoals de welbekende gsm-blend. Grenache, Syrah en Mourvedre. Deze wordt vaak aangevuld met Cinsault. Zo ook bij de Zuid-Afrikaanse “Rhône blend” die wij gekozen hebben. Deze wijn heeft rijping gehad op Franse eikenhouten vaten waardoor er naast de mooie sappige smaken van roodfruit ook wat chocolade en een pepertje naar voren komt.

In de Côtes du Rhône wijnen kunnen maar liefst 21 druivenrassen aangetroffen worden. Dit kan echter niet allemaal tegelijk. Door de strenge wettelijke bepalingen en regelgeving moeten de wijnboeren een selectie maken. De meest gemaakte keuze is zoals ik hierboven al beschreef de GSM, Grenache, Syrah & Mourvedre. Verder zien we ook veel Cinsault en Carignan. De Rhône wijn die het gaat opnemen tegen de wijn uit Paarl. Is gemaakt van druiven die groeien aan druivenstokken met een gemiddelde leeftijd van 45 jaar. Na de vergisting wordt de wijn 12 tot 18 maanden in betonnen vaten bewaard voordat deze gebotteld wordt. In de smaak resulteert zich dat in een mooie kruidige wijn met tonen van nootmuskaat en laurier. Aangevuld met de heerlijke tonen van vers donker fruit.

Een klassieke franse Rhône blend neemt het in de battle tussen de wijnlanden op tegen een Zuid-Afrikaanse variant. Welke zou u kiezen?
Welke kiest u? een Franse Rhône blend of toch de Zuid-Afrikaanse variant?

And the winner is…..

Wie de winnaar is van de battle tussen deze wijnlanden, dat zult u uiteindelijk bepalen. Na iedere ronde zal er tijdens onze online wijnproeverij een stemming plaatsvinden om te kijken welke land de ronde wint. Aan het einde van de 3 rondes hebben we een uiteindelijke winnaar!

Aanmelden doet u via info@viqhaanhuis.nl

Zuid-Frankrijk vs. Zuid-Afrika

“Een battle tussen de wijnlanden”

Zondag 19 april

16.00 – 17.00

€22,50 per persoon

Liever genieten van een wijnbox? Ook dat kan! Hier ziet u wat wij u te bieden hebben op het gebied van wijnboxen.