WijnSpijs wandeling 2019

Sommelier Christian Viqh aan Huis, wijnbar Viqh,

By Christian de Olde

WijnSpijs wandeling

Op zondag 17 februari deed Viqh aan Huis deed mee aan de WijnSpijs wandeling in Haarlem. Tijdens de WijnSpijs wandeling gaan de deelnemers in totaal 7 restaurants af. Bij ieder restaurant krijgen ze een klein gerechtje met bijpassende wijn. Na veel voorbereiden en proeven waren we uiteindelijk klaar om de dag te beginnen. 

Wat hebben we bedacht?

Omdat we met Viqh aan Huis altijd een unieke beleving willen geven hebben wij gekozen voor de wijn-spijs combinatie van Noorse gerookte zalm met witte chocolade met daarbij de Auxerrois uit de Franse Elzas.

De Auxerrois die wij serveerden komt van Laurent Vogt. Deze is afkomstig uit het Noord-Franse dorp Wolxheim in de Elzas. Auxerrois is sterk verwant aan de Pinot Blanc en wordt zelfs vaak zo aangeboden. Maar uit DNA-onderzoek is gebleken dat de Pinot Blanc en de Auxerrois geen familie zijn. De Auxerrois geeft de wijn meer body en een hoger alcoholpercentage dan Pinot Blanc.

De kleur van de wijn is licht geel. Geuren van rijp witfruit zijn mooi aanwezig. Het rijpte witte fruit is in smaak ook goed te proeven, maar de wijn is ook zeker in balans door de lichte zuren en kruidige tonen. Het mondgevoel is zacht en licht vettig.

WijnSpijs wandeling, Laurent Vogt, Auxerrois
De wijn die wij schonken tijdens de WijnSpijs Wandeling
Het gerecht

Voor het gerecht hebben wij samengewerkt met zalmrokerij Smoking. Samen hebben wij gekozen voor de “White Label” zalm. Een spannende combinatie van Noorse gerookte zalm met witte chocolade. Hierbij kwam het vette van de wijn goed samen met de witte chocolade. Daarbij zat een salade van aardappel met knolselderij en mosterd mayonaise. Die maakte de combinatie wat pittig en dat werd goed getemperd door de zoete toon in de Auxerrois. Het vet van de zalm nam een beetje af door hetzelfde zoetje.

WijnSpijs wandeling, Viqh aan Huis, WijnSpijs proeverij, Zalm, Witte chocolade, Wijnproeverij op locatie
De wijn spijs combinatie tijdens de wijnspijs-wandeling.
Verloop van de dag

Wanneer je meedoet aan een evenement is de vraag altijd wat vinden de deelnemers ervan. Dit was niet anders bij deze editie van de WijnSpijs wandeling. De eerste deelnemers stapten iets voor 12 uur binnen, zodra zij een plekje hadden gevonden schonken wij de wijn in en deelden we onze kennis.

Omdat de wijnliefhebbers tijdens de WijnSpijs wandeling veel informatie krijgen hebben wij een hand-out gemaakt met alle proefnotities van onze wijn-spijs combinatie. Zodat ze het thuis nog een keer rustig konden na lezen.

De wijn-spijs combinatie werd als positief ervaren door de deelnemers. Origineel en apart. De scores die wij kregen zijn positief. Het hapje met een 3,53 de wijn met een 4,02 en de combinatie met een 3,82 en service met een 4,08 uit 5. Bedankt hiervoor!

Winactie

Op de bar hadden we een groot wijnglas neergezet met allemaal kurken Viqh aan Huisjes. Deze huisjes zijn uitgesneden uit kurk. Mensen reageren heel enthousiast over de winactie en er werd daarom ook veel geraden wat leuke reacties op heeft geleverd. Op donderdag 21 februari werd de winnaar bekend gemaakt op onze social media en die heeft 2 plekken bij de thema proeverijen ‘’de smaak te pakken krijgen op maandag’’ over Zuid-Afrika gewonnen.

Zelf een proeverij bijwonen?

Wilt u zelf ook een wijnproeverij van Viqh aan Huis bij u op locatie? Bekijk dan welke arrangementen wij aanbieden of stuur ons een e-mail. Wilt u meer leren over wijn? Meld u dan aan voor de wijncursus. Als u een wijnspijs wandeling wilt bijwonen klikt u hier.