Proef Zuid-Afrika

Sommelier Christian Viqh aan Huis, wijnbar Viqh,

By Christian de Olde

Proef Zuid-Afrika

Natuurlijk gaat de maand april niet voorbij zonder een themaproeverij. Deze maand stond Proef Zuid-Afrika op de agenda. Een land waar veel mensen heen gaan op vakantie en dan de wijn ook zeker niet overslaan. En terecht, want er is genoeg te ontdekken. Even wat algemene informatie over dit interessante wijnland.

Een stukje geschiedenis

In 1652 komen de eerste Nederlanders aan land bij Kaap de Goede Hoop om er een handelspost op te zetten. Ze planten als eerste wijnstokken aan in Zuid-Afrika en daarmee is de eerste wijnbouw een feit. Simon van der Stel voert in 1679 strenge regels door, zoals rijpe druiven te plukken en in schone houten vaten te laten vergisten. Hierdoor gaat de kwaliteit erop vooruit. De Kaap komt vervolgens in Engelse handen die versterkte wijn maken en dit terug verschepen naar London. Ook komen er Fransen, Italianen en Spanjaarden naar Zuid-Afrika die allemaal invloed hebben op de wijnbouw vandaag de dag. Er worden veel verschillende wijnen geproduceerd.

Sinds 1973 heeft Zuid-Afrika een wijnwetgeving die gebaseerd is op de Europese wijnwetgeving. Omdat Europa een goede afzetmarkt is voor Zuid Afrikaanse wijnen. Per jaar gaat er zo’n 400 miljoen liter wijn de wereld over vanuit Zuid-Afrika. 

Wijnproeven aan Huis, Haarlem, Zuid-Afrika, Proeverij, Wijnproeverij, Wijn, Vermentino, Pinotage
Een Zuid-Afrikaanse wijngaard.
Wat is er geproefd?

De deelnemers hebben natuurlijk een Chenin Blanc, Pinotage en versterkte wijn(vergisting stopt door het toevoegen van extra alcohol) geproefd. Maar er zaten ook onbekende wijnen in de proeverij.

Proef Zuid-Afrika begon met een Blanc de Blanc. Een mousserende wijn van Teddy Hall gemaakt van 100% chardonnay druif. Omdat het de enige witte druif is die in deze wijn verwerkt is mag Teddy deze wijn Blanc de Blanc noemen. Een volle rijpe belegen smaak van brioche, amandelspijs en rijp wit fruit zoals perzik.

De verassing kwam echter door de stevige Vermentino. Oorspronkelijk komt deze druif uit Italië. De wijnmakers van het huis Ayama zijn Italiaans en hadden als wens om een nieuwe Italiaanse druivensoort te introduceren in Zuid-Afrika. Op aanraden van een Italiaanse specialist hebben ze gekozen voor de Vermentino. Zogezegd zo gedaan. Na 3 jaar konden er druiven geoogst worden en de witte wijnproductie kon beginnen. Na de vergisting ging de vergisting bak open en zagen ze een mooi patroon bovenop de wijn. De muziek die altijd aan staat in de wijnmakerij had door trilling een patroon gemaakt. Dat is het etiket geworden en de wijn is gefermenteerd met muziek. Volle fruitige smaken van rijp fruit, in de afdronk een grapefruit bittertje en prettige zuren.

De Vermentino wijn wordt aandachtig geproefd tijdens Proef Zuid-Afrika
De Vermentino wijn wordt aandachtig geproefd tijdens Proef Zuid-Afrika
Een Zuid-Afrikaanse Rhône blend?

Naast de Cabernet Sauvignon die veel staat aangeplant in Zuid-Afrika hebben de deelnemers ook een Rhône blend geproefd. Dit is een blend van rode en witte druiven die ook veel in het Rhône gebied in Frankrijk aangeplant staan. Daarom noemt men het een Rhône blend. Het huis die de wijn maakt is Idiom gevestigd in Stellenbosch, een van de bekendste wijngebieden van Zuid-Afrika en vernoemd naar Simon van der Stel. De druiven voor deze wijn zijn Syrah en Mourvedre die allebei een stevige houtlagering hebben ondergaan van zowel Amerikaans als Frans eiken en de witte Viognier druif die ook een kleine houtlagering heeft ondergaan. Grappig dat het aandeel van deze druif maar 1% is. De rest van de 99% zijn rode druiven. De wijn is stevig van smaak met rijp rood fruit wat gestoofd over kwam. Ook was de mening van de deelnemers dat de wijn kruidig als in nootmuskaat en kaneel was, wat ook zeker in de wijn zit. Waar ook sommige niet omheen konden was de intense vanille geur die afkomstig is van stevige houtlagering.

Wijn proeverij van zuid afrika wijnen

De reacties naar afloop van proef Zuid-Afrika waren zoals we gehoopt hadden. Positief verrast over het brede assortiment dat Zuid-Afrika te bieden heeft. Wilt u ook een proeverij van ons bijwonen? Kijk dan welke thema’s wij op de planning hebben staan! Of kijk is bij onze arrangementen