Themaproeverij "The Battle"

Sommelier Christian Viqh aan Huis, wijnbar Viqh,

By Christian de Olde

Themaproeverij “The Battle”

Wijn en kaas worden vaak gecombineerd. Denk bijvoorbeeld aan Port of een glas rode wijn bij een kaasplankje. Bier samen met kaas is bekend met de abdij kazen die worden gewassen met bier en daardoor ook goed matchen. Maar wat nou als je 4 kazen blind bezorgt krijgt met de boodschap dat daar 4 wijnen bij gezocht moeten worden. Dit was een voorstel waar Tim van de KaasKampanje mee kwam. En niet alleen wij hebben kazen gekregen, ook Rob van ‘Lokaal – Dutch beer café’, kreeg deze opdracht maar dan de bier-kaas combinatie. Zo is themaproeverij The Battle geboren en begon de eerste ronde op dinsdag 9 april.

Wijn en Spijs bij Viqh aan Huis
Welke WijnSpijs combinatie is het mooiste? Wijn&Kaas of Bier&Kaas?
Wat werd er geproefd?

Zogezegd zijn wij aan de gang gegaan met deze kazen. De eerste kaas was een Robiola geitenkaas uit Italië. We hebben uiteindelijk gekozen voor een frizzante wijn (licht mousserend) gemaakt van de Glera druif, waar ook prosecco van wordt gemaakt. Het frisse zuur brak het vette van de kaas een beetje af waarna het zoetje de kaas heel mooi oppakte wat zorgde voor een mooi geheel. Het bier hierbij was een gin weizen van gebrouwen door vrouwen. Dit ging ook heel mooi samen met de geitenkaas. De frisse zuren werden heel aangenaam gecomplimenteerd.

Als tweede kaas in het pakket zat een Nederlandse roodflora kaas, Oudwijker genaamd, waar wij erg veel moeite mee hadden om te combineren. We zijn begonnen bij witte wijnen, niet al te zwaar, zoals Spaanse Albariño wat de wijn te zuur maakte. Ook hebben we Franse Meursault, een houtgelagerde Chardonnay, geprobeerd maar dit maakte de kaas heel bitter, net als de Sangiovese uit Umbrië. In onze Zuid-Afrika proeverij hebben we een red Muscadel geschonken. Een versterkte wijn uit Stellenbosch. Niet overdadig veel alcohol, niet te zoet, wel lekker rood fruit. Dit ging erg goed samen met de kaas. In de mond werd het geen gevecht om bitter of zuur, maar pakte de wijn heel mooi het fruitige karakter van de kaas op. Rob had voor de combinatie gekozen voor een honingbier wat het zoete ook erg mooi oppakt.

De jury tijdens themaproeverij "The Battle"

Als derde harde kaas had Tim een Etivaz gekozen. Een Zwitserse bergkaas die veel kruidige smaken heeft en een klein zoetje in de nasmaak. In eerste instantie hebben we gezocht bij rode wijnen, welke te zwaar bleken. Waar vervolgens witte wijnen te zuur werden. Rosé bleek dan ook de uitkomst. Een White Zinfandel, aangeduid als blush. Dit is een wijn die donkerder van kleur is dan een witte wijn maar lichter dan een rosé. Mooie romigheid wat de fruittonen van de kaas en de wijn mooi versterkt.

De laatste kaas was een Roquefort. Waarbij onze gedachten qua wijn gelijk bij de Monbaziliac lagen, ging deze er echter compleet overheen. Van de kaas zelf was niks meer te proeven. Een lichtere Riesling Kabinet bleek een mooie match. De frisse zuren haalde het ziltige van de kaas naar voren en het zoete fruit combineerde goed met het zoute van de blauwe kaas. Het bier wat hierbij gekozen was door Rob was een Zundert 10. Een stevig trappistenbier met een volle zoetigheid en mooie bittere afdronk.

Wijn en Spijs bij Viqh aan Huis
Ook de Roquefort werd geproefd tijdens deze Haarlemse Battle.

Wie is de winnaar van de eerste ronde?

De uitslag van de eerste ronde is een gelijkspel. Waarbij ronden 1 en 3 gewonnen werden door het bier en ronden 2 en 4 gewonnen werden door de wijn. Wilt u ook jureren bij themaproeverij “The Battle”? Dat kan! Op zondag 19 mei is “The Battle Round 2” bij Lokaal. De finale wordt gehouden op woensdag 29 mei bij de KaasKampanje.

The Battle, Themaproeverij, Wijn, Bier, Kaas, Haarlem, KaasKampanje, Lokaal, Viqh, Wijnbar,
Wij proosten op de tweede ronde van de Haarlemse Battle.