Wijn kaas combinaties vs. Bier kaas combinaties

Sommelier Christian Viqh aan Huis, wijnbar Viqh,

By Christian de Olde

The Battle 2.0

Woensdag 18 september heeft de 2e editie The Battle plaats gevonden. Het concept is simpel. Wij hebben een tasje kaas gekregen van de Kaaskampanje van Haarlem en zo ook Lokaal – Dutch Beer Bar. De opdracht die wij bij dit tasje kaas kregen was op papier ook vrij simpel. Maak mooie wijn kaas combinaties. Voor Lokaal was dit natuurlijk met bier. Aan de 25 deelnemers die zich hebben opgegeven de taak om te beslissen welke combinatie het lekkerste is.

De opdracht van Tim was op papier simpel. Maak mooie wijn kaas combinaties.
De opdracht van Tim was op papier simpel. Maak mooie wijn kaas combinaties.

Wijn kaas combinaties of toch bier kaas combinaties?

De kazen die Tim van de Kaaskampanje geselecteerd heeft zijn allemaal van Nederlandse bodem. De wijnen die wij hierbij gekozen hebben waren deze editie van The Battle zeer divers. De eerste twee rondes van deze Battle vonden plaats bij wijnbar VIQH. Hier begonnen we met een Oostenrijkse rosé van Uibel gemaakt van de Blauer Zweigelt die bij de eerste kaas goed het pepertje aankon naast de romige structuur van de kaas. De kaas was Kleintje König en had naast de romigheid en het pepertje ook knoflook. Het eerste geselecteerde bier was een Galivant Wing Man. Helaas stemde de jury in ons nadeel en stonden we 1-0 achter.

De tweede kaas die Tim geselcteerd had was de messenklever, een kaas die lijkt op een Edammer maar dan zonder een waskorst. Een hele zachte kaas met een fris zuur en bittertje. Nu moesten wij ervoor zorgen dat hier een mooi wijn kaas combinatie naar voren kwam. Dat is gelukt, want het publiek stemde in het voordeel van de Manzanilla Sherry uit het zuiden van Spanje. Deze Sherry is gemaakt van de Palomin druif en is gevinificeerd volgens het solerasysteem. Rob koos hierbij voor een Weihenstephaner Hefe Weisen uit Duitland.

De jury in actie tijdens de derde ronde van The Battle 2.0 bij Lokaal Dutch Beer Bar. Stemmen de deelnemers in het voordeel van de wijn kaas combinaties of toch voor de bier kaas combinaties?
De jury in actie tijdens de derde ronde van The Battle 2.0 bij Lokaal Dutch Beer Bar. Stemmen de deelnemers in het voordeel van de wijn kaas combinaties of toch voor de bier kaas combinaties?

Te voet naar ronde 3

Met een gelijke stand door naar ronde 3. Deze ronde was voor ons een uitwedstrijd want we hebben ons verplaatst van VIQH naar Lokaal. Tijdens deze wandeltocht van zeker 5 minuten werd er volop nagepraat over de eerste twee rondes, want de smaken verschillen. Aangekomen bij Lokaal schonken wij een Montepulciano de Abruzo. De reden dat wij deze fruitige rode wijn kozen had te maken met de korst rode korst van de kaas en de romigheid van de kaas. Door de romigheid werden de tanninen van de wijn naar de achtergrond gedrukt en bleef de fruitigheid mooi over. Achteraf vertelde Tim ons dat de kaas een korst had van Rinse appelstroop. Dit maakt het blind proeven juist zo mooi. Rob had Hierbij gekozen voor een Haarlemse trots namelijk, don’t try this at home van Jopen. Ook de jury koos voor de Haarlemse trots. Helaas keken we dus weer tegen een achterstand aan.

Om de stand weer gelijk te trekken kozen we voor grof geschut vanuit de Spaanse Rioja. Nu hoor ik u denken aan een rode wijn vanuit deze bekende streek, maar we deden het anders! We kozen voor een witte variant van de Tempranillo in de blend met de Viura. Een wijn met stevige houtlagering. De houtenvaten krijgen de toasting niet doormiddel van vuur maar door stoom. Wat resulteert in een pure houtsmaak in de wijn. Dat was precies waar wij naar opzoek waren. Waarom? Omdat de kaas een stevige camembert variant was met een boerse ammoniak achtige smaak. Een wijn met een houtlagering gaat hier perfect bij samen. Het bier hierbij was een bier wat Rob zelf brouwt vanuit zijn Briljant Brouwerij, de What’s eating Gilbert, een bier gemaakt met hop en druiven.

Met alleen de finaleronde, die plaats zou vinden bij de Kaaskampanje, in het vooruitzicht was deze stemronde een spannende. Als het publiek koos voor bier dan hadden we deze battle van wijn kaas combinaties tegen bier kaas combinaties verloren. Maar gelukkig koos het publiek weer in ons voordeel. Met een 2-2 tussenstand gingen we weer op pad.

De geselecteerde wijnen en bieren bij de kazen. Wilt u de wijn kaas combinaties thuis of op de zaak proeven?! Bestel dan onze BATTLE BOX
De geselecteerde wijnen en bieren bij de kazen. Wilt u de wijn kaas combinaties thuis of op de zaak proeven?! Bestel dan onze BATTLE BOX

De ontknoping

Tim had in de finale gekozen voor een kaas die met de hand gevormd en laag voor laag opgebouwd wordt dit gaf een krijtachtige stevige smaak. Hierbij gingen wij voor een wijn juist een zoete indruk achterliet. Namelijk een witte Port. De zoete tonen worden gevormd doordat de wijn wordt versterkt met alcohol en de restsuikers dus achterblijven in de versterkte wijn. Een perfecte combinatie al dachten wij zelf.

Het Amsterdamse bier Bloesem Blond van Gebrouwen door Vrouwen is heel fruitig en bloemig. Het toeval wil dat Rob dit bier per ongeluk geprobeerd heeft in combinatie met de kaas omdat hij dit bier toch nog open had staan omdat hij dit met een van de andere kazen geprobeerd had.

Tijdens de laatste stemronde bleek het geluk aan de zijde van Rob. Het publiek ging mee in zijn bierspijs combinatie waardoor wij helaas het onderspit moesten derven. Helaas hebben wij deze editie de titel niet kunnen verdedigen. Gefeliciteerd Rob!

Wie oh wie wint er de tweede editie van The Battle?! Wijn kaas combinaties of juist bier kaas combinaties??
Helaas stemde de deelnemers de laatste ronde niet in het voordeel van de wijn kaas combinaties. Gefeliciteerd Rob met de overwinning van deze ediitie

Wij zitten niet stil!

Wij gaan ons nu weer op maken voor een nieuwe battle waarin wij het wederom gaan opnemen tegen het bier. Wilt u weten hoe deze wijn kaas combinaties smaakten? Dat kan! Wij bieden namelijk The Battle Box aan. Hierin zitten de 5 wijnen en de 5 bijpassende kazen. Natuurlijk wordt deze box ook geleverd met een uitgebreide wijnomschrijving. Wilt u weten wanneer de volgende Battle is? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief! Daarin delen wij de updates over de aankomende proeverijen. 

Onze eerst volgende themaproeverij is Proef: Onbekende wijnlanden en zal zijn op maandag 7 oktober. Aanmelden doet u hier!

Overige posts

Spread the word

Aanmelden Nieuwsbrief