VIQH aan Huis naar de Mexicaanse wijngaarden

robert; Viqh aan Huis

By Robert Bouman

Ja dat leest u goed! Ik ben afgelopen week afgereisd naar de Mexicaanse wijngaarden om de productie van wijn van dichtbij mee te maken. In Mexico zal ik meedraaien tijdens alle facetten van het wijn maken. Van de pluk tot aan het bottelen en zelfs het geven van wijnproeverijen. 

Bestaan er Mexicaanse wijngaarden?!

Als het gaat over wijnen zult u waarschijnlijk niet gelijk denken aan Mexico als wijnland. Maar toch zijn de Mexicaanse wijngaarden de oudste in de Nieuwe wijnwereld. Ongeveer vijf eeuwen geleden is de wijnbouw begonnen in Baja California en dat is precies de plek waar ik verblijf. De Mexicaanse wijnbouw is ontstaan doordat de Spanjaarden Mexico veroverd en gekoloniseerd hadden. Het is daarom ook niet gek dat de meest aangeplante druif hier de Spaanse Tempranillo is.

Quinta Monasterio, een van de Mexicaanse wijngaarden waar ik zal werken.
Quinta Monasterio, een van de Mexicaanse wijngaarden waar ik zal werken.

Zijn de Mexicaanse wijngaarden niet veel te warm om wijn te maken?

Het antwoord op deze vraag is nee. In Baja California (het schiereiland van Mexico en tevens letterlijk vertaald laag Californië) heerst een Mediterraan klimaat. Dit klimaat is zeer geschikt om wijn te maken. Temperatuurverschillen tussen dag en nacht zijn hier vrij groot. Zo is het hier overdag een graad of 38 terwijl het ‘s nachts afkoelt naar 15 graden. Hierdoor kunnen de druiven zich goed ontwikkelen. 

Vanwege het gunstige klimaat voor de wijnbouw in Baja California zijn ongeveer 90% van de Mexicaanse wijngaarden hier gevestigd. Naast het klimaat is ook de bodemsamenstelling gunstig voor de wijnbouw. De bodem bestaat hier voor ongeveer 40% uit zand, 40% stenen en mineralen en voor 20% uit klei. In Baja California liggen de volgende wijnregio’s:

  • Valle de Calafia
  • Valle de Mexicali
  • Valle de San Vicente
  • Valle de Santo Tómas
  • Valle de Guadalupe

In Valle de Guadalupe ben ik aan het werk op de wijngaarden van Quinta Monasterio. Zij maken verschillende kwaliteitswijnen die in verschillende toprestaurants verkrijgbaar zijn hier in Mexico. 

2 van de kwaliteitswijnen van Quinta Monasterio. De blend van de Cabernet Sauvignon & Merlot uit 2016 en de Sinfonia de Tintos uit 2017, afkomstig uit de Mexicaanse wijngaarden
2 van de kwaliteitswijnen van Quinta Monasterio. De blend van de Cabernet Sauvignon & Merlot uit 2016 en de Sinfonia de Tintos uit 2017, afkomstig uit de Mexicaanse wijngaarden

Welke druiven groeien er in Mexico?

Zoals ik eerder in deze blog al schreef is de Tempranillo de meest aangeplante druif in Mexico vanwege de Spaanse invloeden in Mexico. Echter zien we in de wijnbouw ook veel Italiaanse invloeden terugkomen. Er staat veel Nebbiolo, Sangiovese en Montepulciano aangeplant. Maar ook de Franse druivenrassen zijn hier erg populair waaronder de Chardonnay, Chenin Blanc, Cabernet Sauvignon en Grenache. 

De Nebbiolo hangt er goed bij in de Mexicaanse wijngaarden van Quinta Monasterio
De Nebbiolo hangt er goed bij in de Mexicaanse wijngaarden van Quinta Monasterio

Geregeld zal ik u via de VIQH aan Huis wijnblog op de hoogte houden van de werkzaamheden en ontwikkelingen die ik hier mee maak in de Mexicaanse wijngaarden. Zo kunt u hier lezen hoe de eerste wijnproeverij verlopen is. Maar ook wat ik precies gedaan heb tijdens de groene oogst. Volg ons ook op Instagram om op de hoogte te blijven van wat ik in Mexico doe.