Spaanse wijnbox: Proef de veelzijdigheid!

robert; Viqh aan Huis

By Robert Bouman

Een veelzijdige Spaanse wijnbox

In Spanje zijn er door het hele land verschillende wijngaarden te vinden. Hierdoor zijn zij gemeten naar beplante oppervlakte het grootste wijnland ter wereld. Qua productie ligt dat anders. In sommige delen van Spanje hebben de druivenstokken te maken met barre omstandigheden, denk hierbij aan warmt een droogte. Hierdoor zijn de opbrengsten laag en geconcentreerd. Spanje is een wijnland met een grote hoeveelheid wijngebieden met kleine maar ook grote onderlinge verschillen. In de smaak staan Spaanse wijnen bekend om de warmte en rijpheid. Dit alles kunt u proeven in deze veelzijdige Spaanse wijnbox.

In de Spaanse wijnbox die wij van VIQH aan Huis met veel passie voor u samengesteld hebben proeft u de veelzijdigheid van dit mooie wijnland. Ook zo benieuwd wat u kunt verwachten? Bestel de wijnbox dan hier!
In de Spaanse wijnbox proeft u de veelzijdigheid van dit mooie wijnland.

Technieken uit de “nieuwe wijnwereld” in de Spaanse wijnbox.

Hammeken Cellars is een wijnproducent die vooral de lokale druiven en Spaanse tradities combineren met de stijl van wijnmaken en de technieken vanuit de “Nieuwe wijnwereld”. Wat die technieken uit de nieuwe wijnwereld zijn? Na de oogst worden de druiven eerst gekoeld voordat vinificatie plaatsvindt. Dit resulteert in een mooie collectie kwaliteitswijnen die fris, fruitig en gemakkelijk te begrijpen zijn. Waarom ze dit doen? Om het imago van Spaanse wijnen in de wereld te verbeteren door de verwachtingen continu te overtreffen. Dat is ze ook gelukt met de blend van Verdejo & Viura. Stuivende florale aroma’s in de neus en mooie droge smaak van wit steenfruit en citrus.

Bestaat er een witte Tempranillo?

Het antwoord op deze vraag is ja! De witte Tempranillo is voor 97% genetisch identiek aan zijn bekende blauwe broer. Deze druif is ontstaan door een spontane mutatie in de genen die de druif zijn kleur geven en bij toeval ontstond er toen een witte variant. De witte Tempranillo planten staan vooral aangeplant in de hoogste wijngaarden van de Rioja Alta. Door het klimaat op deze hoogte kunnen de druiven geleidelijk rijpen waardoor er een mooie aromatische finesse ontstaat. Vooral wit fruit en kruidige-aardse aroma’s komen naar voren. Deze bijzondere wijn hebben wij met veel passie voor u toegevoegd aan deze Spaanse wijnbox.

In de Spaanse wijnbox zit een blend van de typische spaanse druif Verdejo en Viura. Deze wijn heeft prachtige florale aroma's. Heeft u deze wijn al geproefd? VIQH aan Huis wijnproeverijen
De blend van Verdejo & Viura heeft mooie florale aroma's.

Een elegante en fruitige natuurwijn

In het zuiden van Catalonië zijn de broers Fransesc en Joan sinds 2009 bezig met het produceren van natuurwijnen. Al meer dan 200 jaar worden er door de familie van de broers druiven verbouwd. Maar pas sinds 2009 zijn ze daadwerkelijk begonnen met het produceren van wijn. In de wijngaarden werken ze vooral met de druiven Garnacha of zoals deze in het Catalaans heet Vernatxa. In het geval van deze wijn wordt de witte variant gebruikt en dus de Garnacha Blanca. Hete droge dagen, zeewind in de avond, koele nachten, arme bodems en oude wijnstokken, biologische wijngaardbewerking, spontane vergisting van de most, minimale filtratie en minimaal sulfiet gebruik. Dit zijn de ingrediënten die resulteren in de bijzondere energieke natuurwijn van Cellar Frisach.

Een lokale druif uit Catalayud

Teta de Vaca is een lokale druif uit D.O. Catalayud, 90 kilometer ten zuidwesten van Zaragoza. Catalayud kreeg in 1990 de D.O. status toegekend. De Teta de Vaca heeft zijn naam te danken omdat de ovale vorm van de druiventros lijkt op een koeienuier. Het wijnhuis VInos Divertidos is een klein wijnbedrijf waar ze vooral opzoek gaan naar de Spaanse wijnhistorie. Tijdens deze zoektocht kwamen zij erachter dat de Teta de Vaca de favoriete wijn was van de Romeinse soldaten. De romeinen kennen deze druif echter als Burnasti. In de smaak komen mooie fruitige tonen zoals bramen en kersen naar voren. Maar de wijn heeft ook wat kruidige tonen van tijm en rozemarijn. In de afdronk proeft u wat chocolade.

In de Spaanse wijnbox zit onder andere de wijn Teta de Vaca. Deze lokale druif vanuit Catalayud heeft zijn naam te danken aan de vorm van de druiventros. Deze loopt namelijk in een ovale vorm en lijkt daarmee op een koeienuier. Hoe deze wijn smaakt? Bestel onze wijnbox en proef het zelf.
De Teta de Vaca is vernoemd naar de vorm van de druiventros. Deze loopt namelijk in de vorm van een koeienuier.

Puur vakmanschap!

De Inurrieta Sensaciones wordt gemaakt in de ultramoderne wijnmakerij van Bodega Inurrieta in het plaatsje Falcet in Navarra. De kunst van het wijnmaken wordt hier in alle facetten uitstekend beheerst. Het is onder andere de ligging en samenstelling van de wijngaard die het unieke karakter van de wijn bepalen. De druiven worden direct na de oogst met de grootste zorg behandeld en ze laten niet aan het toeval over. De wijnkelder in uiterst schoon en glimt aan alle kanten, want alleen gezonde druiven, in een schone kelder in de handen van een topwijnmaker resulteren in prachtige wijnen. Terwijl in het naast gelegen Rioja van oudsher de traditie al bepaalt hoe de wijn gemaakt wordt, is men in Navarra al veel langer gewend om de nieuwe inzichten te benutten en te experimenteren met moderne vinificatie technieken en zelfs Franse druivenrassen te gebruiken. Bij deze wijn resulteert dat in een heerlijke blend van drie druivenrassen: Grenache, Syrah en Cabernet Sauvignon. Mooi donker van kleur met in de neus vooral zwarte bessen en kersen. In de mond speelt het fruit ook vooral de hoofdrol maar ook mokkatonen komen voorbij. Een mooie kruidige afdronk maakt deze wijnsensatie compleet.

Een Spaanse wijnbox zonder Rioja?

Natuurlijk niet! In een Spaanse wijnbox wijnbox moeten wij loyaal zijn aan de klassieke Tempranillo vanuit de Rioja. Dat doen we met de Lealtanza Rioja Crianza. Lealtanza is het Spaanse woord voor Loyaliteit, zeer geschikt dus om de wijnbox compleet te maken. Bodega Altanza is gelegen in het hart van de Noord-Spaanse regio Rioja. Ze streven hier naar een mix van traditie en moderniteit. Het wijnhuis beschikt over een totaal van 8000 Bordelese vaten. De meeste gemaakt van Frans eikenhout waarvan 20% elk jaar wordt vernieuwd. De Crianza staat bij deze wijn voor 12 maanden houtlagering en 12 maanden rijping op fles. Dit resulteert in een wijn met een mooie volle rode kleur, een geur van rijpe fruittonen. In de mond een mooie zijdezachte wijn met mooie fruit en vanille tonen wat aangeeft dat het hout prachtig verweven is in de wijn.

Natuurlijk mag er in een Spaanse wijnbox een Tempranillo vanuit de beroemde regio Rioja niet ontbreken. Wij van VIQH aan Huis hebben gekozen voor een Crianza. 12 maanden houtrijping en 12 maanden in de fles.
Na 12 maanden houtrijping en 12 maanden op fles krijgt deze Tempranillo Crianza vanuit de Rioja heerlijke vanille tonen in de smaak. Verspil deze dus niet!
Ervaar zelf de Spaanse smaaksensaties!

Wilt u deze smaaksensaties zelf ervaren? Hier bestelt u de Spaanse wijnbox! Bent u benieuwd wat de klassiekers van wijnbar VIQH zijn? Dat leest u hier! Ook kunt u vanaf nu een cadeaubon aanschaffen die u kunt gebruiken bij ons in de wijnbar! Als u er nu een aanschaft krijgt u er van ons een kleinigheidje bij, wat dat is ziet u hier!