Hoe smaakt Portugese wijn?

Sommelier Christian Viqh aan Huis, wijnbar Viqh,

By Christian de Olde

Proeverij Portugese wijn

Met de vakantie voor de deur vonden wij van Viqh aan Huis het een mooi idee om de Portugese wijn eens onder de loep te nemen. Tijdens deze overzichtsproeverij hebben we de belangrijkste wijnregio’s uitgelicht. Portugal heeft een rijke wijngeschiedenis wat zo rond 1200 begon. Door isolatie zijn er bijna geen internationale druiven naar Portugal gekomen en hierdoor hebben Portugezen hun eigen druivensoorten en eigen productiemethoden die gemoderniseerd zijn. Dat maakt het een interessant onderwerp. 

De wijnproeverij werd begonnen met een aperitief dat typisch Portugees is, namelijk een cocktail met witte port, tonic en limoen. Lekker verfrissend met het warme weer en een gezellige manier om de groep te verzamelen. Toen de groep compleet was kon de wijnproeverij beginnen met de eerste Portugese wijn.

Een gezellige groep bij de proeverij Portugese wijn
Een gezellige groep bij de proeverij Portugese wijn

Mousserende Portugese wijn

De Portugese wijn proeverij begon met een mousserende wijn uit het noorden van Portugal, Vinho Verde, en ook de 2e wijn was een witte wijn uit deze regio. Van oudsher komen hier frisse wijnen vandaan in zowel wit als rood met een alcoholpercentage van slechts 8%. Dit maakte de wijn uitstekend om mee te nemen tijdens werk. Tegenwoordig ligt het alcoholpercentage wel wat hoger, 9% à 11% maar toch nog relatief laag. Druiven die gebruikt worden voor de productie zijn onder andere Alvarinho (in Spanje bekend als Albariño) en Loureiro. De wijnen werden door de proevers beoordeeld als zeer fris met groene en citrus tonen.

De wijnproevers beoordelen de verschillende Portugese wijnen die er geschonken worden tijdens deze wijnproeverij
De wijnproevers beoordelen de verschillende Portugese wijnen die er geschonken worden tijdens deze wijnproeverij

Hoe is de Port ontstaan?

Ook hadden we 2 wijnen geselecteerd uit Douro. Een witte wijn van Tons de Dourum, gemaakt van Viosinho, Rabigato, Verdelho en Arinto druiven. Een vollere witte wijn met tropische fruit en een fris zure afdronk. Ook de Port wijn komt uit de Douro. Bijzondere aan deze wijn is dat het min of meer, is uitgevonden door de Engelse. Wijn werd versterkt met alcohol om zo de houdbaarheid te verlengen voor de terugtocht naar Londen. Alcohol werd gezien als conserveringsmiddel. De alcohol integreert met de wijn door de hitte, waardoor er een versterkte wijn ontstaat. Wat de smaak te goede kwam. Er stond een Late Bottled Vintage uit 2012 klaar die gebotteld is in 2017 en 5 jaar flesrijping heeft ondergaan. Ingedroogd rood fruit en een beetje kruidig. 

Een wijn proeverij vol met Portugese wijn om zo Portugal als wijn land wat meer te belichten.
De Portugese Douro Vallei

Is Portugese wijn vergelijkbaar met wijn uit de Bordeaux?

Uit de Dâo komen kwalitatief goede en betaalbare Portugese wijnen. Deze wijnen hebben een goed rijpingspotentieel en zijn verrassend betaalbaar om uw kelder aan te vullen in vergelijking met de Bordeaux. De F’OZ uit Dâo tijdens deze proeverij viel erg goed in de smaak. Iets terug gekoeld omdat het een best warme dag was. Deze wijn is gemaakt van de Touriga Nacional en Arragonez (ook bekend als Tempranillo). De smaak is lekker sappig met veel rijp rood fruit. De andere rode wijn kwam uit Alentejo van Herdade Paco de Conde. Ook een blend van de bovengenoemde druiven en aangevuld met nog 4 Portugese druiven. In vergelijking met de Dâo had deze wijn volgens onze proevers meer tannine (het stofje wat je mond stroef maakt) en meer kruidigheid. 

De Portugese wijn uit de Dâo wordt onder andere beoordeeld op geur.
De Portugese wijn uit de Dâo wordt onder andere beoordeeld op geur
Madeira & Pastéis de Nata

We sloten onze proeverij af met een Madeira van het gelijknamige eiland. Een drankje wat al een tijdje uit de mode is maar wel echt een typisch Portugese versterkte wijn die in veel varianten voorkomt en word gemaakt door doormiddel van verhitting tot 40°C voor 3 maanden. Ook deze wijn wordt versterkt met alcohol. Rozijnenachtige tonen en heel erg oxidatieve tonen van noten. Deze wijn hoort ook zo te smaken. Daarbij serveerden we een huisgemaakte Pastéis de Nata een typisch Portugese lekkernij. 

Tijdens de proeverij Portugese wijnen werd er ook genoten van de huisgemaakte Pastéis de Nata. Een typische Portugese lekkernij
De Huisgemaakte Pastéis de Nata.

Na afloop van de Portugal proeverij ontvingen wij vooral enthousiaste reacties. “Nooit geweten dat Portugal zulke mooie wijnen had”. Hierdoor is ons doel bereikt. De wijnproevers weer wat nieuwe inzichten te geven.

Wilt u ook een van onze proeverijen bijwonen of de Portugal proeverij bij u op locatie? Dat kan! Hier ziet u welke themaproeverijen wij op dit moment gepland hebben staan bij wijnbar VIQH. Voor de proeverijen bij u op locatie klikt u hier