Dit zijn de najaarswijnen voor 2019!

robert; Viqh aan Huis

By Robert Bouman

Najaarswijnen 2019

Inmiddels wordt het weer wat vroeger donker en het is een kwestie van tijd voor we de zomerse dagen hebben ingeruild voor de regenachtige dagen waarbij we het liefst voor de open haard genieten van een goed glas wijn. Eigenlijk is het best gek dat we ons eet- en drinkgedrag aanpassen naar onze omgevingstemperatuur. Maar toch doen we het allemaal, wanneer we in de zomer genieten van de wat frissere wijnen willen we in de winter juist de stevige wijnen. Maar wat zijn dan typische najaarswijnen waarvan u kunt genieten onder een dekentje op de bank? Om u daarbij te helpen hebben wij van VIQH aan Huis een wijnbox samengesteld met de lekkerste najaarswijnen voor dit jaar, die u zullen helpen om de gure dagen/avonden door te komen.

Najaarswijnen om ook tijdens de gure dagen te genieten van een heerlijk glas wijn. Zonsondergang in de wijngaard in de Herfst.
Najaarswijnen om ook tijdens de gure dagen te genieten van een heerlijk glas wijn. Zonsondergang in de wijngaard in de herfst.

Het hart van de Languedoc

De eerste wijn die wij gekozen hebben voor in de wijnbox is een Merlot vanuit het hart van de Franse Languedoc. Vanuit Marseiilan (Côte de Thau) om precies te zijn. Domaine Les Charmettes is een echt familiebedrijf en inmiddels is de 4egeneratie aan de gang gegaan met het wijnmaken. Dit doen ze middels verschillende natuurvriendelijke landbouwmethodes. De eerste generatie van de familie heeft langs de wijngaarden hoge bomen geplant. Zodat deze de wijngaarden kunnen beschermen tegen de krachtige Middelandse zeewind. Daarnaast zorgen deze bomen ook voor verkoeling en dat proeven we dan weer terug in de Merlot. De wijn heeft geen houtrijping gehad waardoor deze mooi soepel is. Maar nog wel een volle ronde smaak met tonen van bessen en bramen.

Roemeens Karakter

De Cabernet Sauvignon van het wijnhuis Karakter is afkomstig uit Roemenië. Het wijnland Roemenië is in Nederland vrij onbekend terwijl de wijncultuur al meer dan 3000 jaar geleden door de Grieken naar Roemenië gebracht is. Als we puur kijken naar het volume wijn dat Roemenië produceert zien we dat ze op de 6plaats binnen Europa staan. Vroeger werden er veel zoete wijnen van inheemse druivenrassen gemaakt, maar tegenwoordig staan er veel internationale rassen aangeplant waaronder de Cabernet Sauvignon. Wat een van de najaarswijnen voor dit jaar is.

Ongeveer 100 kilometer van Boekarest in het wijngebied Dealu Mare staan de Cabernet Sauvignon aangeplant in een uitermate geschikt klimaat. De hellingen van de Karpaten zorgen ervoor dat de wijnstokken een perfect aantal zonuren krijgen maar zorgen daarnaast ook nog voor bescherming. De Zwarte Zee zorgt daarentegen weer voor een gunstige temperatuur en luchtvochtigheid. Nu hoor ik u denken hoe resulteert zich dat in de smaak? In de smaak komen vooral aroma’s van zwarte bessen, cederhout en tabak naar voren. Daarnaast heeft de wijn rijpe tannines en zachte zuren. Hierdoor is de wijn mooi in balans.

De Roemeense Cabernet Sauvignon is een van de najaarswijnen die in de wijnbox van VIQH aan Huis zitten. Lekker wijn met veel rood en zwart fruit maar ook tonen van cederhout en tabak.
Roemeens karakter in de wijnbox najaarswijnen van VIQH aan Huis

Het buitenbeentje van Frankrijk

Het oudste wijngebied van Frankrijk is een beetje een buitenbeentje in het Franse wijnlandschap. We hebben het over de Cahors. Het is een ruw en bergachtig gebied wat doorsneden wordt door de rivier de Lot. Aan beide oevers van de rivier vinden we wijngaarden. In totaal zo’n 4250 hectare. Op de kalk- en ijzerrijke zandgrond staat bij veel wijnboeren de Côt druif aangeplant. Dit is een regionale benaming voor de druif die wij kennen als Malbec. Sinds 1955 maken ze bij Château Nozières Abroise de l’Her al als onafhankelijke wijnmakers (Vignerons Indépendants) wijn. Deze Malbec is in de smaak zeer kruidig en wordt ondersteund door krachtige taninnes. Een jaar houtrijping (Frans eikenhout) verzacht de wijn en geeft wat zoete tonen. Al met al een volle warme najaarswijn.

Een van de meest moderne wijnbedrijven van Frankrijk

De najaarswijnen die we op dit moment voor u in de wijnbox gestopt hebben zijn tot nu toe allemaal rode wijnen. Maar ook witte wijnen zijn geschikt voor het najaar. Dit zijn doorgaans de witte wijnen die wat voller van smaak zijn en vaak wat houtrijping gehad hebben. Deze wijnen hoeven niet heel koud geschonken te worden maar smaken juist heerlijk bij een temperatuur tussen de 10-12 graden Celsius.

Daarom hebben wij een Chardonnay geselecteerd vanuit de Franse Languedoc. Côte de Prouilhe ligt vlak bij de stad Carcassonne en producent Cave du Razes bestaat al sinds 1947. Vandaag de dag behoren ze met de verschillende methodes van wijnmaken en de apperatuur tot een van de modernste wijnbedrijven van Frankrijk. De Chardonnay die zij maken is robuust met florale en vanille tonen. De aanwezige zuren en het vettige houden de wijn mooi in balans. Deze wijn is zeer geschikt als begeleider bij een kaasplankje of bij een rillette van eend.

De Chardonnay van Côte de Prouilhe is een van de najaarswijnen voor 2019. Dit wijnhuis vanuit de Franse Languedoc is een van de modernste wijnbedrijven van Frankrijk.
De Chardonnay vanuit de Franse Languedoc.

Een Chileense klassieker

Chili behoort tot de zogeheten nieuwe wijnwereld. Dit zijn de landen waar de wijnbouw veel later is begonnen dan de klassieke wijnlanden zoals Frankrijk en Italië. Van oorsprong komt de Carménère druif uit de Franse Bordeaux. Eind 19eeeuw is de druif naar Chili gebracht en daar groeit hij misschien net wat makkelijk dan in Bordeaux. De druif is namelijk iets meer warmte nodig om te rijpen.

De wijngaarden van Tierra Alta die beplant zijn met Carménère liggen in de Maule en Colchagua vallei. Allebei wijngaarden die onder de hoofdstad Santiago liggen. Landinwaarts worden de wijngaarden beschermd door de Andes. Aan de andere kant worden de wijngaarden beschermd door gebergte tegen regenval van de oceaan. Dit geeft ideale omstandigheden voor de productie van Carménère.

De Carménère heeft een krachtig en stoer karakter. Rijpe bramen, pruimen en wat aardse tonen zijn goed terug te proeven in de wijn. Dit is echter nog niet alles. Deze wijn blijft u verassen, ook tonen van koffie en laurier komen naar boven.

Italiaans & Biodynamisch

We maken de wijnbox compleet met een Italiaanse Trebbiano vanuit Abruzzo. Op zo’n 400 meter hoogte vormen de 30 hectare wijngaarden van het wijnhuis Rosarubra een soort amfitheater met een opening naar het Noordoosten. Hierdoor profiteren de wijngaarden van de temperende invloed van de Adriatische zee. Aan de zuid- en westzijde van de wijngaarden staan twee belangrijke nationale parken welke vooral uit loofbossen bestaan.

Op deze unieke locatie ligt de focus van Rosarubra vooral op de duurzame productie van superrijpe en supergezonde druiven. Sinds 2003 werken ze hier volledig biodynamisch en daarmee zijn ze een van de 46 Italiaanse wijnbedrijven die een demeter certificering heeft ontvangen.

De Trebbiano is een volle en zachte wijn met rijpe tonen van geel fruit en lichte tropische tinten wat zorgt voor een mooie lange afdronk. De volheid van de wijn doet vermoeden dat de wijn enige houtrijping heeft gehad, dit is echter niet het geval. Deze smaak komt puur vanuit de rijpheid van de druiven.

Kom de gure dagen van het najaar door met een glas Trebbiano bij de open haard. Deze zit in de wijnbox najaarswijnen van viqh aan huis.
Genieten van de najaarswijn Trebbiano bij de open haard.
Bestel hier uw wijnbox najaarswijnen

De wijnbox najaarswijnen met bovenstaande wijnen hebben wij van VIQH aan Huis met veel passie voor uw samengesteld. Deze wijnbox kost €65,- en bestelt u hier. Deze wijnbox wordt geleverd met een wijnbeschrijving en wijnspijs tips.