De Kaas-, Wijn- & Bier finale

robert; Viqh aan Huis

By Robert Bouman

De tweede ronde

Afgelopen zondag (19 mei) stond de tweede ronde van “The Battle” op het programma. Na het gelijkspel van de eerste ronde hebben we alles uit de kast getrokken om in ronde twee de winst binnen te slepen. Voor degene die het gemist heeft, in “The Battle” strijden Viqh aan Huis en Lokaal – Dutch Beer Café om de beste kaascombinatie. De kazen worden geleverd door de Kaaskampanje en het is aan ons om er een bijpassende wijn bij te kiezen en Rob van Lokaal – Dutch Beer Café doet dat met bier.

Het zoeken naar de juiste combinaties bij ronde 2 was moeilijker dan de eerste ronde. Maar al met al kwamen wij met grof geschut naar Lokaal om de overwinning binnen te slepen. Rob had precies dezelfde insteek dus deze ronde zou wel eens een spannende kunnen worden.

Christian (Viqh aan Huis) & Rob (Lokaal - Dutch Beer Café) zijn klaar voor ronde twee van The Battle
Christian (Viqh aan Huis) & Rob (Lokaal - Dutch Beer Café) zijn klaar voor ronde twee van The Battle
Wat zijn de kazen?

De eerste kaas die Tim van Kaaskampanje had uitgezocht was de Perail des Cabasses, een zachte schapenkaas uit de streek van de Roquefort. Wij kozen daarbij voor een parel uit de Franse Loire, namelijk een Sancerre. Deze Sauvignon Blanc ging mooi samen met deze kaas omdat het frisse zuurtje het vette van de kaas ligt afbreekt en het fruitige van de wijn zorgt voor een aangenaam zoetje. Rob koos voor de Oude Geuze Boon als bier wat ook een mooie smaakcombinatie opleverde door de frisse bitters van de kaas te complimenteren. De jury stemde in ons voordeel en zo stonden we 1-0 voor!

 

De tweede kaas die de jury voorgeschoteld kreeg was Galet Boisé van Thérèse-Marie Couvreur. Bijzonder aan deze kaas is dat deze is gewassen in een notenlikeur. Hierbij serveerde wij een Rhône blend omdat de houtrijping die deze wijn gehad heeft het romige van de kaas mooi oppakt waardoor er een mooie kruidige smaak ontstaat. Lokaal koos voor een Tulpenbokbier van Klein Duimpje. Dit bier had mooie honingtonen wat mooi samenging met de notenlikeur. De jury besloot deze keer in het voordeel van het bier waardoor de stand weer gelijk was.

 

wijn proeverij, bierproeverij, haarlemse battle, kaasproeverij, kaaswijnproeverij, Viqh aan Huis
De jury is druk aan het wijn proeven
De ontknoping: 

Op naar de derde kaas waarbij wij gekozen hebben voor iets bijzonders. Namelijk de Bloemcool vanuit Zuid-Afrika. Van deze wijn zijn slechts 140 flessen gemaakt. De wijn is gemaakt van een Grenache Blanc en heeft een natuurlijke fermentatie ondergaan op tanks. Dit zorgt ervoor dat de aroma’s van witte bloesem, sinaasappel en frisse citrus elkaar afwisselen. Het aroma van Lanoline maakt het compleet waardoor deze mooi te combineren viel met de Ocelli Castagno, een harde Italiaanse kaas gerijpt in kastanjeblad. Rob van Lokaal koos hierbij voor de Haarlemse trots Jopen Spelt & Rye Porter. Dit bier krijgt houtrijping waar eerst de Monbazillac op gerijpt heeft. Hierdoor ontstaat er een licht zoetje in het bier wat de kaas mooi oppakt. De jury had het moeilijk met deze combinaties waardoor er zelfs 2 juryleden zijn geweest die geen stem uitgebracht hebben. Uiteindelijk won de Haarlemse trots het nipt van de unieke Zuid-Afrikaan waardoor we tegen een achterstand aankeken.

Met een tussenstand van 2-1 in ons nadeel gingen we naar de laatste kaas van deze ronde. De Verde di Capra, een type Gorgonzola maar dan van geitenmelk, werd vanuit onze kant gecombineerd met een Chateau Vari vanuit het Franse Monbazillac. Deze dessertwijn is gemaakt van de Muscadelle, Sauvignon Gris en de Sémillon. Waardoor mooie tonen van exotisch fruit, hazelnoot en gekonfijte citrusschil het ziltige van de kaas helemaal inpakken. Rob bracht een andere trots uit Haarlem namelijk Dr. Raptor van Uiltje. Het fruitige van de IPA ging goed samen met het fruitige van de kaas. Het koolzuur brak het vettige van de kaas mooi af.

Jureren, Jury, Wijnproeverij, Bierproeverij, Wijn kaas proeverij, Proef, Haarlem, Wijn, Kaaskampanje
Wie wilt er jureren bij de finale van The Battle?
Op naar de finale bij de Kaaskampanje!

De jury ging weer in beraad en bracht de stand weer op gelijke hoogte 2-2. Net zoals ronde 1 is ronde 2 dus geëindigd in een gelijkspel. De tussenstand nu is 4-4. Op naar de Finale waar de beslissing zal vallen! Deze zal gehouden worden op woensdag 29 mei bij de Kaaskampanje. Wilt u ook jureren? Dat kan! Er zijn nog plekken beschikbaar!